VERZE 2-Nečas je premiérem, vládu chce do poloviny července

28.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Prezident Klaus jmenoval Nečase...

...premiérem

* Nečas zopakoval, že by chtěl vládu do poloviny července

* Strany dokončují program, objevují se střety o křesla

* Věci veřejné: bez ministra vnitra ve vládě nebudeme

(přidává podrobnosti, citáty, komentář analytika)

PRAHA, 28.června (Reuters) - Prezident Václav Klaus v pondělí jmenoval předsedu Občanské demokratické strany Petra Nečase premiérem, a pobídl jej k co nejrychlejšímu sestavení silného kabinetu.

Nečas po svém jmenování zopakoval, že bude chtít představit kabinet do poloviny července, aby se noví ministři mohli ujmout přípravy státního rozpočtu na rok 2011. Stávající úřednická vláda premiéra Jana Fischera rezignovala v pátek.

Nečas vyjednává o sestavení vlády pravého středu se stranami TOP 09 a Věci veřejné. Lídři všech tří stran opakovaně uvedli, že se chtějí nejprve dohodnout na programu příští vlády zhruba do 7.července. Poté mají jednat o obsazení vládních křesel.

"Pan prezident mi žádnou lhůtu nedal s tím, že jsme si oba vědomi..., jaké jsou termíny ve vazbě na státní rozpočet," řekl po jmenování Nečas novinářům na nádvoří Pražského hradu.

"To znamená, že by bylo velmi vhodné, aby do konce první poloviny měsíce července již seděli ministři nové vlády na úřadech a začali se věnovat rozpočtu."

Česko by mělo podle konvergenčního programu v příštím roce snížit schodek veřejných financí pod hranici 4,8 procenta hrubého domácího produktu z 5,3 plánovaných v letošním roce. Nečas dříve uvedl, že tuto úroveň považuje za strop.

Příští kabinet by měl zreformovat sociální politiku, kde strany navrhují různé varianty individuálních důchodových účtů, uvažují také o navýšení spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví, dohoda je i na zavedení školného na vysokých školách.

Odcházející ministr financí Eduard Janota uvedl, že pro dosažení fiskálního schodku 4,8 procenta HDP bude v roce 2011 nutné ušetřit 68 miliard korun. ODS dokonce přišla s návrhem na zúžení deficitu na 3,6 procenta HDP, což by si vyžádalo škrty ještě razantnější.

BOJ O KŘESLA

V personálních otázkách vzbuzuje největší třenice křeslo ministra financí, o něž mají zájem ODS a TOP 09. Věci veřejné navíc během víkendu uvedly, že pokud jejich předseda Radek John nezíská post ministra vnitra, do vlády nevstoupí.

Analytici ovšem soudí, že strana nakonec ve vládě zasedne.

"Oni (Věci veřejné) byli zvoleni s tím, že pokud mají možnost ovlivňovat politiku, tak ať ji ovlivňují. A český volič automaticky vzhlíží k vládě," řekl agentuře Reuters Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Karlovy Univerzity.

"Vidím v tom jen potvrzení faktu, že se ta jednání vedou už s cílem dohodnout se, že se pilují právě ty pověstné detaily."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK