BP popřela tvrzení Moskvy, že šéf firmy Hayward odstupuje

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. června (ČTK) - Britská ropná společnost BP dnes popřela zprávy z Ruska, podle nichž generální ředitel firmy Tony Hayward kvůli úniku ropy v Mexickém zálivu v nejbližší době odstoupí. O Haywardově rezignaci mluvil podle ruské tiskové agentury RIA Novosti místopředseda ruské vlády Igor Sečin. Ten se má dnes s šéfem BP setkat a jednat s ním o budoucnosti ruských aktivit BP.

"Víme, že Tony Hayward odchází z funkce a uvede svého nástupce," řekl Sečin, který se ve vládě stará o ropný průmysl a je předsedou správní rady největší ruské státní ropné společnosti Rosněfť. BP řídí společný podnik TNK-BP, jehož těžba se na celosvětové produkci BP podílí zhruba čtvrtinou.

"Tony Hayward zůstává generálním ředitelem. O žádné změně v této funkci se nediskutuje," reagoval na to mluvčí londýnského ústředí BP Andrew Gowers.

Hayward přijíždí do Moskvy poprvé od dubnového výbuchu na vrtu Deepwater Horizon, odkud už přes dva měsíce uniká velké množství ropy do Mexického zálivu a zamořuje části amerického pobřeží. BP a Hayward jsou kvůli nejhorší ropné katastrofě v dějinách USA pod těžkým tlakem a společnost bude kvůli ní nést mnohamiliardové náklady. Budoucnost BP již kvůli tomu zpochybnil ruský prezident Dmitrij Medveděv a ruský velvyslanec v Londýně řekl, že Moskva požaduje od BP garance, že celý případ neohrozí aktivity společného podniku v Rusku.

Mluvčí BP sdělil, že Hayward měl dorazit na pravidelnou návštěvu Moskvy o něco dříve, musel ji však kvůli katastrofě odložit. Dodal, že Hayward navštěvuje Moskvu každé čtvrtletí.

BP má se svým ruským podnikem od jeho založení v roce 2003 smíšené zkušenosti. Mezi BP a ruskými miliardáři, kteří jsou jako majitelé TNK partnery BP, dochází ke konfliktům a v roce 2008 je BP obvinila z toho, že prosazují vlastní strategii a chtějí se zmocnit kontroly nad firmou s pomocí administrativního tlaku a soudních konexí.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK