Ceny ropy po zmírnění obav z bouře Alex klesly pod 78 USD

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. června (ČTK) - Světové ceny ropy klesly dnes odpoledne zpět pod 78 dolarů za barel, přestože v první části obchodování vystoupila americká ropa až na téměř osmitýdenní maximum nad 79 dolarů. Na trhu se zmírnily obavy z dopadu tropické bouře Alex nad Mexickým zálivem na dodávky ropy, protože by neměla být zasažena hlavní oblast amerických ropných plošin.

Americká lehká ropa (WTI) oslabila kolem 16. hodiny SELČ o téměř dolar na zhruba 77,90 dolaru za barel, předtím však vystoupila až na 79,38 USD, nejvýše od 6. května. Severomořská ropa Brent ztratila asi 90 centů a klesla na 77,25 dolaru.

O víkendu se Alex stala první pojmenovanou bouří letošní atlantické sezony hurikánů. Bouře by se měla dnes nebo v úterý změnit podle meteorologů na hurikán, měla by však přejít na pevninu a oslabit západně od hlavních oblastí amerických ropných plošin v Mexickém zálivu. V pátek ropa kvůli obavám z bouře vystoupila o téměř tři dolary.

Trh si také uvědomuje, že zásob ropy na trhu je dostatek a v případě dočasného výpadku kvůli bouři žádná nouze nehrozí. Generální tajemník ropného kartelu OPEC Abdalláh Badrí v neděli odhadl převis zásob nad aktuální spotřebou včetně ropy v tankerech na mořích na zhruba 244 milionů barelů, což jsou téměř tři dny celosvětové spotřeby.

Kvůli bouře zatím Mexiko uzavřelo dva své velké vývozní terminály. Společnost Shell přerušila podmořskou těžbu na dvou svých plošinách a BP evakuovala část personálu ze tří plošin v oblasti.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:01 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 77,25 78,12 New York - Nymex WTI srpen 77,91 78,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK