Pražská burza při nízké aktivitě obchodníků mírně rostla

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Pražský akciový trh první den v týdnu mírně posílil, aktivita obchodníků byla výrazně podprůměrná. Hlavní index PX zpevnil o 0,32 procenta na 1134,2 bodu. Dařilo se akciím Komerční banky a petrochemického holdingu Unipetrol, vyplývá z výsledků burzy. Dařilo se i trhům v regionu.

"Úvod prvního prázdninového týdne na pražské burze proběhl za rekordně nízké aktivity a prakticky po celý den se na trhu téměř neobchodovalo," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Celkový objem obchodů dnes dosáhl téměř 600 milionů korun, zatímco průměrný denní objem za poslední rok je podle Patria Online 1,48 miliardy korun.

Na růstu indexu se nejvíce podílely akcie Komerční banky, které posílily o více než dvě procenta na 3599 korun. Nejvíce zpevnily cenné papíry Unipetrolu, a to o téměř tři procenta na 192,50 koruny. Dařilo se i akciím těžařské firmy NWR, které se zhodnotily o 0,62 procenta na 227,90 koruny.

Se ztrátou 0,36 procenta na 862,90 koruny naopak uzavřely akcie energetické firmy ČEZ. "ČEZ ztrácel po většinu dne i přesto, že oznámil nedělní restart druhého bloku temelínské elektrárny. Společnost pořádá v úterý valnou hromadu, která mimo jiné rozhodne o výši dividendy," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Doplnil, že akcie ČEZ přitom nárok na dividendu v očekávané výši 53 korun na akcii ztratily již minulý týden.

Největší pokles zaznamenaly akcie obou developerů. Akcie Orka spadly o 2,68 procenta na 127,49 koruny a cenné papíry ECM klesly 1,18 procenta na 165,26 koruny.

Podle Kohouta dnes nebyly na programu žádné kurzotvorné zprávy. "Trhy mohou v současném bezvětří vyčkávat až do pátečního odpoledne, kdy by měla vyjít makroekonomická data ze zámoří, týkající se situace na trhu práce," míní Kohout.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK