Rumunsku leu klesl kvůli zvýšení DPH na rekordní minimum

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 28. června (ČTK) - Kurz rumunského leu dnes klesl o téměř dvě procenta na nové rekordní minimum vůči euru. Devizový trh tím reagoval na vládní plán získat dodatečné příjmy do rozpočtu výrazným zvýšením daně z přidané hodnoty. Ekonomové se obávají, že tento krok, jímž chce vláda nahradit výdajové škrty zamítnuté ústavním soudem, rozpočtové problémy nevyřeší a pouze prohloubí těžkou recesi rumunské ekonomiky.

Leu oslabil o 2,1 procenta na 4,3685 ROL za euro a předtím sestoupil až na 4,3823 ROL. Byla to nejnižší úroveň leu od zavedení eura před více než desetiletím.

Rumunský premiér Emil Boc v sobotu oznámil, že vláda od července zvýší daň z přidané hodnoty o pět procentních bodů na 24 procent. Chce si tak zachránit přístup k penězům ze záchranného úvěru v celkové hodnotě 20 miliard eur (přes půl bilionu Kč), na kterém se země loni dohodla s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a dalšími mezinárodními institucemi. Rumunsko má letos podle dohody snížit rozpočtový deficit na 6,8 procenta hrubého domácího produktu.

Zpráva o zvýšení DPH přišla den poté, co rumunský nejvyšší soud překvapivě rozhodl, že snižování důchodů, které předpokládal vládní plán úspor, je v rozporu s ústavou. To přimělo MMF k odkladu jednání o pomoci Rumunsku z pondělí na středu.

"Podpora vlády je křehká. Trhy se neuklidní, dokud MMF jasně neoznámí, co hodlá dělat," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom bukurešťské pobočky banky ING Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. "Trh je extrémně citlivý na jakékoli obavy nebo zprávy o konsolidaci veřejných financí. Zvýšení daní je něco, co poškodí ekonomiku, která se zastavila," uvedl Murat Toprak ze Société Générale.

Vláda chtěla snížit rozpočtový deficit seškrtáním platů zaměstnanců ve veřejném sektoru o 25 procent a důchodů o 15 procent. Proti tomu v pátek v Bukureští protestovalo na 4000 Rumunů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK