Akcie v USA díky zvýšení výdajů spotřebitelů dopoledne rostly

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne posilovaly. Trh podpořila zpráva o zvýšení výdajů spotřebitelů v květnu, která pomohla nahoru firmám zaměřeným na spotřebitele, jako Coca Cola a Wal-Mart Stores. Dařilo se i telekomunikačním společnostem, v čele s AT&T.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones stoupl o 47,91 bodu, tedy 0,47 procenta,, na 10.191,72 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 4,58 bodu, neboli 0,43 procenta, na 1081,34 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 15,57 bodu, čili 0,7 procenta, na 2239,05 bodu.

Výdaje spotřebitelů se proti předešlému měsíci zvýšily o 0,2 procenta, zatímco v dubnu zůstaly beze změn. Výdaje rostly, třebaže míra úspor se dostala nejvýše za osm měsíců. Analytici podle agentury Reuters čekali nárůst jen o 0,1 procenta. Spotřební výdaje jsou významným měřítkem síly ekonomického oživení, protože se na výkonu americké ekonomiky podílejí asi 70 procenty.

Akcie ropné společnosti BP obchodované v USA dopoledne posílily o 2,5 procenta. Firma dnes byla nucena hájit svého generálního ředitele, protože místopředseda ruské vlády oznámil, že očekává, že generální ředitel BP Tony Hayward brzy rezignuje.

V uplynulých týdnech na akciové trhy doléhaly obavy z evropských dluhových problémů. Skupina G20 se v komuniké po skončení víkendového summitu v Kanadě zavázala ke snížení svých rozpočtových deficitů do roku 2013 na polovinu. Ponechala však jednotlivým zemím možnost postupovat vlastním tempem a zvolit takovou politiku, která bude vyhovovat národním zájmům, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK