Nová slovenská vláda nechce blokovat záchranný balík EU

28.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. června (ČTK) - Formující se nová slovenská vláda nebude blokovat záchranný finanční balík Evropské unie. Novinářům to dnes řekla pravděpodobná budoucí premiérka Iveta Radičová. Bez podpisu Slovenska nemůže evropský finanční mechanismus začít fungovat. Radičová zároveň znovu zdůraznila, že o podmínkách dohody chce budoucí kabinet s Bruselem jednat.

Média o víkendu informovala, že Slovensko musí dohodu o vytvoření evropského mechanismu finanční rezervy na podporu států v těžkostech podepsat do 1. července, jinak ztratí nárok na pomoc od EU. Radičová to však popřela a uvedla, že se prý před několika dny dohodla se šéfem Evropské komise Josém Manuelem Barrosem na dalším postupu Slovenska ohledně záchranného finančního balíku Evropské unie.

Odcházející vláda premiéra Roberta Fica nechce dohodu podepsat, dokud ji středopravá koalice jasně nepodpoří. Strany středopravé koalice se však dosud k novému mechanismu EU stavěly rezervovaně. Radičová nedávno uvedla, že navržený balík "je nešťastné a špatné řešení".

Země Evropské unie se před časem dohodly s Mezinárodním měnovým fondem na vytvoření balíku zvláštní finanční pomoci ve výši 750 miliard eur(19,3 bilionu Kč) na pomoc zemím, které by se dostaly do podobných těžkostí jako Řecko. Slovensko by mělo poskytnout zhruba 4,5 miliardy eur, což je více než třetina z naplánovaných příjmů státního rozpočtu na letošní rok. Aby evropský finanční stabilizační rámec vstoupil v platnost, musí dohodu podepsat všechny členské státy eurozóny, tedy i Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK