Valná hromada ČEZ projedná dividendy, stát získá téměř 20 miliard

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. června (ČTK) - Valná hromada společnosti ČEZ bude dnes rozhodovat o rozdělení zisku za loňský rok. Stát, který v ČEZ drží zhruba 70 procent, by měl získat 19,8 miliardy korun, celkem by měl ČEZ vyplatit akcionářům 28,5 miliardy korun. Vyplývá to z dřívějšího vyjádření ministra financí Eduarda Janoty pro Hospodářské noviny.

Peníze, které stát získá, půjdou na tzv. privatizační účet. Z něj stát financuje odstraňování ekologických škod, dopravní stavby a měla by se na něm tvořit rezerva pro penzijní reformu.

Ministerstvo financí chce na valné hromadě rovněž prosadit změnu stanov, která by zajistila silnější vliv státu ve firmě. Změna se má týkat hlavně dozorčí rady. Cílem je větší vliv státu na podmínky výběru dodavatelů na výstavbu dalších dvou jaderných bloků v Temelíně, uvedl dříve týdeník Euro.

"Výstavba Temelína je strategická záležitost, stát musí mít více možností, jak jej ovlivnit," uvedl Janota. "Po změně stanov bude mít dozorčí rada kromě jiného možnost určit, které podmínky v zadávací dokumentaci tendru budou, a které ne, případně k nim bude vydávat předběžný souhlas," řekl člen dozorčí rady ČEZ a ekonomický odborník ODS Martin Kocourek.

ČEZ nyní pracuje na rozšíření Temelína o nové dva jaderné bloky. Veřejná zakázka na dostavbu jaderné elektrárny je ve fázi zadávacího řízení, usilují o ni francouzská Areva, konsorcium společností Westinghouse a rusko-české konsorcium Atomstrojexport - Škoda JS. Zároveň běží povolovací řízení v rámci posuzování dopadů rozšíření Temelína na životní prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK