Koalice chce příští rok ušetřit 60 miliard korun

29.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 29.června (Reuters) - Strany vznikající koalice pravého středu chtějí příští rok ušetřit zhruba 60 miliard korun, aby schodek veřejných...

...financí klesl nejméně na 4,8 procenta HDP, uvedli v úterý straničtí vyjednavači.

"To je minimum (snížit schodek na 4,8 procenta), budeme se snažit nastavit ten strop zřejmě trochu níž, to znamená jít směrem ke 4 procentům, ale to zatím není hotové," řekl agentuře Reuters Kamil Jankovský.

"Zatím nemáme hotové bilance, ty budeme dávat dohromady během dneška a zítřka a propočítávat finanční dopady opatření, na kterých jsme se dohodli."

Vznikající koalice Občanské demokratické strany (ODS), TOP 09 a Věcí veřejných se předběžně dohodla, že výrazně zpřísní výplatu podpor v nezaměstnanosti a sníží zhruba o polovinu příspěvek na sociální péči v prvním stupni. Příští vláda naopak nebude plošně krátit sociální dávky o 10 procent, jak se dříve uvažovalo.

Kromě toho chystá koalice úsporná opatření v celkové výši zhruba 60 miliard korun za pomoci škrtů v běžných výdajích včetně snížení platů státních zaměstnanců mimo učitele o 10 procent nebo zdanění úroků ze stavebního spoření.

Na příjmové straně se nebude snižovat nemocenské pojištění firem a stropy na zdravotní a sociální pojištění zůstanou na nynější úrovni šestinásobku průměrné mzdy i v příštím roce.

Česká republika se v konvergenčním programu zavázala snížit v roce 2011 schodek veřejných financí na 4,8 procenta hrubého domácího produktu z 5,3 procenta plánovaných na letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK