Gazprom Germania navyšuje svůj podíl ve Vemexu

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. června (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat navýšení akciového podílu ruské společnosti Gazprom Germania ve společnosti Vemex, která je alternativním dodavatelem zemního plynu v České republice. ČTK to zjistila z internetových stránek ÚOHS.

"V daném případě se jedná o změnu kvality kontroly," uvedl k transakci bez bližších podrobností mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Antimonopolní úřad fúzi posuzuje v tzv. zjednodušeném řízení. Vydání rozhodnutí lze proto očekávat do dvaceti dnů. Podle viceprezidenta pro marketing Vemexu Hugo Kysilky nejde v daném případě o změnu majetkové struktury, ale o navýšení podílů současných akcionářů.

Gazprom Germania měl dosud ve Vemexu akciový podíl 50,14 procent. Třetinový podíl ve firmě má také Centrex Europe Energy and GAS AG. Třetím vlastníkem je EW East-West Consult AG.

Vemex na českém trhu s plynem působí od roku 2006, v současnosti dodává pouze firemní klientele. Má zhruba devítiprocentní podíl na trhu. Jeho hlavními odběrateli jsou průmyslové závody jako například Škoda Auto, Česká rafinérská, Plzeňský Prazdroj, Pilsen Steel, Dalkia Česká republika, ČEZ Energetické služby, Pražská plynárenská nebo Spolana. Kromě Libereckého a Zlínského dodává firma plyn do všech krajů České republiky. Od příštího roku chce dodávat plyn také domácnostem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK