Evropské akcie klesají o dvě procenta za obav z problémů bank

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Západoevropské akcie dnes začaly poklesem a později dopoledne ztrácely už téměř dvě procenta. Výrazně klesaly akcie bank, protože mezi investory panují obavy z nových potíží bankovního sektoru. Banky v eurozóně musí ve čtvrtek splatit Evropské centrální bance (ECB) 442 miliard eur (zhruba 11,4 bilionu Kč) půjček z rušeného krizového programu na podporu likvidity.

Hlavní evropský index FTSEurofirst 300 začínal poklesem o 1,3 procenta, kolem 10:30 SELČ už ztrácel 1,9 procenta a byl kolem 1007 bodů. Index londýnské burzy FTSE 100 byl slabší o 2,1 procenta, frankfurtský DAX ztrácel 2,3 procenta a pařížský CAC byl níže o 2,5 procenta.

Ve čtvrtek vyprší platnost vůbec prvního programu jednoletých úvěrů ECB, které banka poskytovala jako podporu za globální finanční krize let 2007 až 2009. ECB oznámila že tento úvěrový rámec neprodlouží, a místo toho poskytla bankám zvýšené možnosti krátkodobějších půjček. I tak ale vládnou značné obavy z nedostatku peněžní likvidity a některé banky, zejména španělské, krok ECB podle listu Financial Times ostře kritizují.

"ECB udělá vše nezbytné pro to, aby zajistila dostatek likvidity," slíbil dnes člen bankovní rady ECB Christian Noyer. "Nemělo by se to přehánět a vyvolávat zbytečné obavy," dodal.

Úrokové sazby na mezibankovním peněžním trhu eurozóny v posledních dnech vyskočily na maximum za osm a půl měsíce. Pro banky ve finančně ohrožených zemích jako Řecko, Španělsko nebo Portugalsko je tak stále těžší půjčovat si na trhu, a jsou tak odkázány na úvěry od ECB.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK