Do holešovské zóny míří další dva podniky, vytvoří 150 míst

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Holešov (Kroměřížsko) 29. června (ČTK) - Do průmyslové zóny v Holešově na Kroměřížsku vstupují další dvě společnosti. Podniky MRB Sazovice a Foundry & Machining celkově obsadí více než 2,3 hektaru, do areálu investují přibližně 240 milionů korun. V zóně tak vznikne dalších 150 pracovních míst, z nichž 145 by mělo být úplně nových, sdělil dnes ČTK statutární náměstek hejtmana pro strategický rozvoj a investice Libor Lukáš (ODS).

Společnost MRB Sazovice je česká firma. V regionu podniká od roku 1990, v současné době má 110 zaměstnanců a její roční obrat dosahuje 250 miliónů korun. Specializuje se na zpracování plechu a profilů, výrobu a montáž požárních a bezpečnostních dveří a závěsných balkonů.

"Výstavba nového výrobního areálu jí umožní zásadním způsobem zlepšit organizaci výroby a skladování. Rozšíření výroby bude díky nově pořízeným technologickým zařízením spojeno s nabídkou nového sortimentu laserového opracování uzavřených a otevřených profilů," popsal Lukáš. Výstavba objektu zabere přibližně 2000 metrů čtverečních. Celková výměra pozemku včetně komunikací, zpevněných ploch a zeleně je 0,88 hektaru. Investice přijde na 60 milionů korun. Pracovat zde bude 20 lidí, z toho 15 na místech nově vytvořených. "Celý výrobní areál společnost plánuje uvést do provozu v druhé polovině roku 2011," poznamenal Lukáš.

Společnost Foundry & Machining z Holešova chce v zóně vybudovat výrobní areál s lehkou strojírenskou výrobou. Jde o strojírenské obrábění se zázemím pro vlastní odlévání přesných odlitků. Celý projekt je rozdělen do dvou fází. "V první vznikne část pro přesné strojírenství, v druhé fázi pak část pro slévárnu přesných odlitků z uhlíkových ocelí, nerezu, litiny s kuličkovým grafitem, otěruvzdorné litiny a žárupevné litiny," řekl dnes ČTK jednatel podniku Karel Mikulčák.

Hlavními odběrateli tohoto sortimentu jsou firmy v papírenském, potravinářském, strojírenském a železničním průmyslu. Celková plocha, na níž bude závod postaven, je 1,45 hektaru. Výše investice pro první část projektu je odhadována na 20 až 30 milionů korun, pro druhou pak na 120 až 150 milionů korun. "V první fázi bude vytvořeno 30 nových pracovních míst, ve druhé budou vytvořeny příležitosti pro 60 až 100 nových pracovníků," upřesnil jednatel. První část projektu by podle něho mohla být dokončena na konci příštího roku, druhá pak v roce 2012.

Průmyslová zóna Holešov se celkovou rozlohou 360 hektarů řadí k největším rozvojovým plochám v zemi. Investoři se mohou ucházet o pozemky o velikosti od 0,5 do 100 hektarů. Plochy lze v závislosti na konkrétních požadavcích investorů dále dělit či spojovat. Zónu Zlínský kraj připravuje přibližně tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK