VERZE 2-Janáček z ČNB: měnová politika je velmi dobře nastavená

29.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Prezident jmenoval do funkcí v radě Janáčka a...

...Tomšíka

* Janáček: příliš proaktivní politika by nebyla dobrá

* Nový člen bankovní rady ČNB příliš nezmění -analytici

(přidává souvislosti, komentář analytika)

PRAHA, 29.června (Reuters) - Měnová politika centrální banky je "velmi dobře nastavená" a nynější rekordně nízké úrokové sazby ekonomice neškodí, řekl v úterý nově jmenovaný člen bankovní rady České národní banky Kamil Janáček.

Prezident Václav Klaus jmenoval 67letého profesora ekonomie a hlavního ekonoma Komerční banky s účinností od 1.července, kdy sedmičlennou bankovní radu opustí dosavadní guvernér Zdeněk Tůma.

"Domnívám se, že měnová politika je velmi dobře nastavená, což se můžete dozvědět z toho, co o ní píši, a nedomnívám se, že příliš proaktivní politika by byla dobrá pro přítomnost a budoucnost ekonomiky," řekl Janáček po svém jmenování novinářům.

Svou nechutí k příliš častým změnám v nastavení měnové politiky se Janáček řadí po bok vrchního ředitele Roberta Holmana, s nímž sdílí rovněž post profesora na Vysoké škole ekonomické (VŠE).

Na Tůmovo místo v čele ČNB Klaus již dříve jmenoval jednoho z dosavadních viceguvernérů Miroslava Singera, na jehož pozici se naopak po úterním jmenování posouvá vrchní ředitel Vladimír Tomšík.

Na otázku, zda nastavení dvoutýdenní repo sazby na historickém minimu 0,75 procenta neškodí ekonomice, Janáček odpověděl: "Zcela určitě ne. A to přicházím po šestnácti a půl letech ze sféry bankovnictví, takže znám minimálně trochu tu situaci z druhé strany než centrální bankéři."

ČNB se sazbami naposledy pohnula v květnu, kdy překvapivě snížila hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu.

Janáčkův příchod podle analytiků postoje ČNB příliš nezmění.

"Nemyslím, že se jeho postoj nějak liší od konsensu v centrální bance. Pan Janáček je v myšlení velmi blízký prezidentu Klausovi," řekl Jaromír Šindel, analytik Citibank.

(Reportérka: Jana Mlčochová; Autor: Robert Müller; Editoval: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK