Wall Street klesne v oživených obavách o eurozónu

29.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 29.června (Reuters) - Americké akciové futures krátce před zahájením úterní seance ukazovaly na pokles o více než 1 procento, zatímco...

...na trhu sílily čerstvé obavy z fiskálních problémů v eurozóně před termínem splacení bankovních půjček Evropské centrální bance.

Evropské banky musí ve čtvrtek splatit ECB nouzové půjčky v celkovém objemu 442 miliard eur, a ve finančním systému tak může potenciálně vzniknout nedostatek likvidity přes 100 miliard eur.

Obavy z této situace zasáhly akcie na celém světě. Hlavní evropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> klesal o 1,9 procenta, zatímco index blue chips Euro STOXX 50 <.STOXX50E> padal o 2,7 procenta.

Futures na lehkou americkou ropu <CLc1> se propadaly o 3,2 procenta na 75,75 dolaru za barel s tím, jak se investoři zbavovali rizikovějších aktiv.

"Určitě jsme svědky útěku do bezpečí. Lidé prodávají všechno, co je rizikové," řekl Tom Schrader, ředitel akciového obchodování ze společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets.

Euro v úterý kleslo na čerstvé historické minimum vůči švýcarskému franku <EURCHF=> a osmiapůlleté dno k jenu <EURJPY=>. Dolarový index <.DXY> mezitím přidával 0,5 procenta.

Tříměsíční sazba LIBOR v eurech, cena, již si evropské banky vzájemně účtují za krátkodobé úvěry, zároveň vzrostla na osmiměsíční maximum.

Futures na index S&P 500 <SPc1> v 15:15 SELČ klesaly o 1,4 procenta, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> ztrácely 1,6 procenta.

Z dalších zpráv se očekává, že tropická bouře Alex v úterý dosáhne síly hurikánu a prudký vítr a vysoké vlny zřejmě zmaří snahy společnosti BP <BP.L><BP.N> o zadržení největšího úniku ropy v historii Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK