Ceny domů a bytů v USA poprvé za sedm měsíců vzrostly

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Ceny domů a bytů v USA se v dubnu meziměsíčně poprvé za sedm měsíců zvýšily. Trh bydlení podpořily vládní daňové pobídky. Analytici však upozorňují, že známky trvalého oživení trh stále nevykazuje.

Index Standard & Poor's/Case-Shiller, který sleduje ceny realit ve 20 metropolitních oblastech USA, dnes ukázal, že ceny se podle sezonně neupravených údajů proti předchozímu měsíci zvýšily o 0,8 procenta, v březnu naopak o 0,5 procenta klesly. Analytici očekávali zvýšení cen pouze o 0,2 procenta. Růst cen zaznamenalo 18 z 20 sledovaných oblastí. Ceny byly nižší pouze v Miami a New Yorku.

Meziročně se ceny zvýšily o 3,8 procenta. Překonaly tak odhady analytiků, kteří počítali se zvýšením o 3,4 procenta. Proti svému vrcholu z června 2006 jsou však stále nižší o 30 procent.

Růst cen podle analytiků podpořila skutečnost, že zájemci o koupi domu se ještě snažili na poslední chvíli využít vládní podpory v podobě daňové úlevy, jejíž platnost vypršela na konci dubna. Stát nabídl lidem, kteří si kupují první dům, v podobně daňového dobropisu 8000 dolarů (169.080 Kč) a lidem, kteří již dům mají a kupují další nemovitost, pak 6500 USD. Kupující ale museli mít podepsanou kompletní kupní smlouvu do 30. dubna a transakci musejí uzavřít do konce června.

Další zprávy z trhu bydlení ukázaly, že prodej nových domů v květnu klesl o rekordních 32,7 procenta. Prodej starších domů se v květnu snížil o 2,2 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK