Spotřeb.důvěra USA v červnu padá nečekaně prudce

29.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 29.června (Reuters) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v červnu po třech měsících růstu nečekaně prudce propadla kvůli...

...obavám domácností o trh práce, vyvolaným současným zpomalením růstu pracovních míst, ukázala v úterý zpráva skupiny Conference Board.

Klíčový index spotřebitelské důvěry v červnu klesl na 52,9 bodu z revidovaných 62,7 bodu za květen. Analytici oslovení Reuters podle mediánu odhadů očekávali snížení ukazatele pouze na 62,8 bodu z dříve uváděných 63,3 bodu za předchozí měsíc, přičemž nejslabší odhad počítal s výsledkem 59,5 bodu.

Hlavní americké akciové indexy <.DJI><.SPX><.IXIC> po zveřejnění údajů prohloubily počáteční ztráty na více než 2 procenta, zatímco euro klesalo o více než 1 procento na denní minimum 1,2153 dolaru <EUR=>.

Dílčí index očekávání klesl na 71,2 bodu z květnových 84,6 bodu. Ukazatel hodnocení současné situace se snížil na 25,5 bodu z revidovaných 29,8 bodu za předchozí měsíc. Spotřebitelé také zhoršili svá hodnocení trhu práce.

Conference Board sestavuje svůj index na základě telefonického průzkumu zhruba 5000 amerických domácností.

Analytici sledují ukazatele spotřebitelské důvěry, neboť mohou naznačit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů, jež tvoří dvě třetiny ekonomiky USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK