Softwarová Versata z USA předložila EU stížnost na německý SAP

29.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. června (ČTK) - Americká softwarová firma Versata předložila Evropské komisi (EK) stížnost na německého rivala na poli podnikového softwaru SAP. Versata dnes uvedla, že jí SAP nedovolí vstoupit na trh. EK by na to mohla zahájit šetření tržní situace a chování německé firmy.

Soukromá Versata v USA vyhrála proti SAP loni v srpnu soud o porušování patentové ochrany. Její právník Thomas Vinje dnes uvedl, že největší světový dodavatel podnikového softwaru odmítl americké firmě poskytnout podkladové materiály o takzvané interoperabilitě a napodobil její cenový software Pricer, který pak navázal na své produkty.

Podle Versaty tak tím SAP spotřebitelům zúžil výběr. "SAP používá taktiku, kterou Evropská komise v roce 2004 v případě Microsoftu označila za nezákonnou," uvedl Vinje. SAP se k tomu odmítl vyjádřit a jeho akcie poté klesly o procento. Lidé z komise také nechtěli nic říci.

Microsoft ukončil dekádu trvající bitvu s komisí loni v prosinci slibem, že spotřebitelům umožní prostřednictvím svého operačního systému Windows lepší přístup ke konkurenčním internetovým prohlížečům. Pokuty od regulátora ho přitom vyšly na 1,68 miliardy eur (43,3 miliardy Kč)

V patentovém případu nařídil soud německému SAP vyplatit Versatě 139 milionů dolarů. SAP má mezi svými klienty giganty jako McDonald's, Pepsi, Audi, Apple a GE.

Software pro cenové konfigurace může přijít velké podniky i na pět milionů dolarů. Jeho hodnota spočívá v tom, že společnostem umožňuje přidělovat ceny rozdílným verzím produktů a služeb, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK