Akcie v USA výrazně klesly kvůli půjčkám evropských bank

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech za úterý výrazně klesly; investoři je prodávali v obavách ze světového ekonomického vývoje. Největší pozornost se tento týden točí kolem mimořádných půjček evropských bank, které je nyní budou muset vrátit Evropské centrální bance.

Klíčový index Dow Jones oslabil o 268,22 bodu na 9870,30 bodu, tedy o 2,65 procenta. Index Nasdaq Composite se propadl o 3,85 procenta na 2135,18 bodu, když ho obchodníci za jeden den připravili o 85,47 bodu.

Kvůli obavám z vývoje na trhu práce klesla ve Spojených státech za červen spotřebitelská důvěra, což akciovému trhu optimismu nepřidalo. Dolů šel pak i širší trh. Jeho index S&P 500 klesl kvůli obavám o stabilitu evropského bankovního sektoru nejníže za osm měsíců. Podle analytiků je to pro trhy signál k jeho dalšímu poklesu.

Pokles akciového trhu nejvíce postihl emise firem z odvětví citlivých na celkovou ekonomickou situaci. Dolů tak šli zejména dodavatelé surovin, průmyslové podniky a skupiny finančních služeb. Strojírenský Boeing ztratil 6,3 procenta, Caterpillar 5,5 procenta a konglomerát 3M díky příznivému výhledu za druhé čtvrtletí oslabil jen o 0,6 procenta.

Na devizovém trhu se kvůli evropským bankám propadal kurz eura, který se dostal na nové rekordní minimum vůči švýcarskému franku a nejníže za osm a půl roku k japonskému jenu. Dolar a japonská měna pak posilovaly, protože slabší čísla z velkých světových ekonomik přinesla obavy o globální hospodářské oživení.

Kurz eura se v závěru newyorského obchodování snížil o 0,7 procenta na 1,2190 USD a o 1,6 procenta na 107,91 JPY. Během dne klesl až na 107,33 JPY, kde nebyl od konce roku 2001. Minimum eura vůči švýcarskému franku bylo 1,3167 CHF.

Banky v eurozóně musí ve čtvrtek splatit Evropské centrální bance celkem 442 miliard eur, které si půjčily před rokem za nízký úrok, když se ECB snažila posílit likviditu v systému. Investoři se nyní obávají, že bude po vrácení těchto prostředků opět chybět hotovost, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK