Evropské akcie asi zahájí smíšeně, na mušce banky

30.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 30.června (Reuters) - Evropské akcie zřejmě ve středu zahájí smíšeně po prudkých ztrátách z předchozí seance. Investoři budou zřejmě...

...obchodovat opatrně před splacením nouzových bankovních úvěrů za půl bilionu eur Evropské centrální bance (ECB).

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> ukazovaly v 8:30 na stagnaci až pokles trhu o 0,3 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 3,01 procenta na 995,82 bodu, a zapsal si nejnižší úroveň od 8.června. Hlavní evropský index zaznamenal největší denní pokles za šest týdnů. Po růstu v posledních čtyřech kvartálech má index namířeno k největšímu čtvrtletnímu poklesu od prvního kvartálu loňského roku.

Výprodej na akciových trzích spustily obavy z nedostatku více než 100 miliard eur ve finančním systému, neboť evropské banky musí ve čtvrtek splatit ECB nouzové půjčky v celkové hodnotě 442 miliard eur.

"Akciové trhy obecně vypadají trochu vyschle a otázkou je, zda je vzhledem k těmto fundamentům, omezování podpůrných opatření a v delším horizontu stoupajícím sazbám další růst udržitelný," řekl Ben Potter, analytik z IG Markets.

"Dnešek také znamená konec měsíce a polovinu roku, ačkoli vzhledem k tomu, že mnohé přední indexy jsou nyní na letošních minimech, tak to stěží bude příležitost pro vybírání zisků."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK