Japonské akcie klesly o dvě procenta na sedmiměsíční minimum

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes ve všeobecně špatné náladě investorů pokračoval v propadu, ztratil dvě procenta a klesl nejníže za sedm měsíců. Celé druhé čtvrtletí bylo pro tokijskou burzu kvůli obavám z dluhové krize v eurozóně a starostem o osud oživení globální ekonomiky nejhorší od posledního čtvrtletí roku 2008, kdy eskalovala globální finanční krize.

Tokijský index Nikkei dnes klesl o 188,03 bodu a uzavřel na 9382,64 bodu. Za celé druhé čtvrtletí ztratil 15,4 procenta, což byl nejhlubší propad od posledních tří měsíců roku 2008, kdy se po pádu americké banky Lehman Brothers prohloubila finanční krize a vypukly těžké otřesy na globálních trzích.

Nikkei klesl třetí měsíc za sebou, což bylo poprvé od období září až listopadu loňského roku, a grafy technických analytiků malují stále pesimističtější vyhlídky dalšího vývoje. Náladu investorů v úterý výrazně zhoršil prudký pokles indexu spotřebitelské důvěry v USA a zhoršení čínského indexu předstihových ukazatelů, který signalizuje vývoj ekonomiky v budoucích měsících.

Na devizovém trhu byla nadále patrná tendence zůstávat u bezpečných měn v čele s japonským jenem, euro však po úterním propadu mírně oživilo. Pochybnosti o síle globálního oživení sice mezi investory přetrvávají, podle obchodníků by však útěk k bezpečným měnám měl po zvýšeném přelévání peněz typickém pro konce čtvrtletí přestat.

Euro vůči jenu ke konci tokijského obchodování posílilo o 0,2 procenta na 108,14 JPY, zůstávalo však v blízkosti úterního osmiapůlletého minima 107,30 JPY. Vůči dolaru evropská měna zpevnila stejným tempem na 1,2213 USD a mírně oživila i proti švýcarskému franku, kde v úterý spadla na rekordní minimum 1,3165 CHF. Dolar k jenu po úterním poklesu o jedno procento zůstal beze změny kolem 88,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK