Euro se opatrně zotavuje ze ztrát; frank slábne

30.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 30.června (Reuters) - Euro se ve středu částečně zotavovalo z prudkých dvoudenních ztrát, investoři se však nadále obávali o globální...

...oživení a dělali si starosti, zda Evropská centrální banka nestahuje nouzové prostředky z trhu příliš rychle.

Švýcarský frank mezitím odevzdával zisky k euru poté, co Maďarsko uvedlo, že má v úmyslu podepsat s Mezinárodním měnovým fondem novou, záložní smlouvu o půjčkách na rok 2011. [ID:nSCH026124]

Tento krok částečně zmírnil obavy z vysokého objemu maďarských úvěrů ve švýcarské měně.

Cenové pohyby mohou být podle dealerů výraznější také vzhledem k transakcím spojeným s koncem měsíce, čtvrtletí a pololetí.

Euro v 10:40 přidávalo 0,2 procenta na 1,2214 <EUR=> dolaru, a stále se tak drželo na dohled dvoutýdenního dna poblíž 1,2150 dolaru, na něž kleslo v předchozí seanci.

Grafy naznačují, že evropská měna se musí udržet nad pásmem 1,2145-55 a pak 1,2110 dolaru, aby se vyhnula návratu na čtyřleté dno 1,1876 dolaru.

Pozornost se soustředí na středeční úvěrovou aukci Evropské centrální banky, přičemž ve čtvrtek vyprší 12měsíční úvěry a banky v eurozóně budou muset splatit 442 miliard eur.

Velký zájem při aukci tříměsíčních úvěrů by naznačil, že mnoho bank je stále závislých na životně důležité podpoře centrální banky. Úvěrové mechanismy ECB nejvíce využívají španělské, portugalské a řecké banky.

Investoři se ve středu také soustředí na prezidentské volby v Německu. [ID:nLDE65R0BY]

"Nečekáme žádná překvapení, ovšem kdyby došlo na druhé a třetí kolo, vzbudilo by to pochybnosti o politické podpoře Angely Merkelové a euro by se ocitlo pod tlakem," řekla Antje Praefckeová, měnová stratéžka z Commerzbank.

Tyto obavy a termín pro splacení nouzových úvěrů od ECB představují pro euro negativní rizika, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK