ÚOHS schválil fúzi výrobců betonových dlaždic Best a Beta

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. června (ČTK) - Výrobce betonových dlaždic BEST a.s. může převzít svého konkurenta, společnost BETA Olomouc. Fúzi schválil antimonopolní úřad i přesto, že v některých regionech bude mít nově vzniklý subjekt významné postavené na trhu. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Významné tržní podíly bude mít BEST v oblasti výroby a prodeje betonových prvků pro venkovní architekturu. Týká se to Prahy, Pardubického, Zlínského, Moravskoslezského, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje. Naopak společný podíl firem v oblasti výroby a prodeje betonových prvků pro vodovodní a kanalizační sítě a oblasti výroby a prodeje zdících prvků nebude podle místopředsedy ÚOHS Hynka Broma významný.

Firma BEST funguje 17 let. Předloni utržila 1,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 190 milionů Kč více. Dlouhodobě ziskový podnik, který má vlastní zásoby písku na 25 let, zaměstnává 400 lidí ve čtyřech závodech a v pražském obchodním zastoupení v Ruzyni. Výrobu má v Rybnici, Poleradech u Mostu, v Lučicích u Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku a Vraníně u Třeboně.

Společnost Beta Olomouc vznikla v roce 1992. Podle firemní internetové prezentace patří k největším tuzemským výrobcům zámkové a tvarované dlažby, ploché dlažby, prvků pro zahradní architekturu a kanalizačních šachet. Před Vánoci byla již firma z důvodu změny majitele přejmenována na BEST-BETA a.s. Podle zatím posledních dostupných hospodářských výsledků stouply tržby firmy v roce 2007 o necelých pět procent na 507,9 milionu korun, zisk klesl o více než polovinu na 13,7 milionu Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK