Brusel čeká, že Slovensko vznik záchranného fondu schválí

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. června (zpravodaj ČTK) - Evropská komise čeká, že Slovensko schválí vznik záchranného fondu eurozóny. Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj se k tomu Slováci zavázali při jednání ministrů financí EU, závazky by tedy měli naplnit.

"Je to zcela zásadní otázka z hlediska fungování evropské měnové unie. Pokud jste už v klubu, tak se podle toho máte chovat," uvedl Rehn. Dodal, že čím dříve nová slovenská vláda schválí vznik záchranného fondu eurozóny, kam její členské státy mají vložit 440 miliard eur (zhruba 11,3 bilionu korun), tím lépe.

Vláda budoucí premiérky Ivety Radičové s podpisem smluv nezbytných pro fungování fondu stále váhá. Radičová v pondělí řekla, že nebude vznik fondu blokovat, ale chce dále jednat o slovenském zapojení. Eurozóna se nicméně shodla na tom, že již 1. července, tedy ve čtvrtek, by měl v čele fondu stanout Němec Klaus Regling, a záchranným mechanismus by tak měl začít fungovat.

Odcházející vláda premiéra Roberta Fica nechce dohodu podepsat, dokud ji středopravá koalice jasně nepodpoří. Strany středopravé koalice se však dosud k novému mechanismu EU stavěly rezervovaně. Radičová nedávno uvedla, že navržený balík "je nešťastné a špatné řešení".

Země Evropské unie se před časem dohodly s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na vytvoření balíku zvláštní finanční pomoci ve výši 750 miliard eur (asi 19,3 bilionu Kč) na pomoc zemím, které by se dostaly do podobných dluhových těžkostí jako Řecko. Země eurozóny z celkové částky budou muset zaplatit 440 miliard eur, které poputují do speciálního záchranného fondu. Zbytek peněz přislíbil v případě potřeby MMF (250 miliard eur) Evropská komise (60 miliard eur).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK