Strojírenský MASSAG loni hospodařil se ztrátou 23,25 mil. Kč

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bílovec (Novojičínsko) 30. června (ČTK) - Strojírenská společnost MASSAG v loňském roce hospodařila se ztrátou 23,25 milionu korun. V roce 2008 se meziročně propadla do ztráty 71,92 milionu Kč. Vlivem hospodářské krize Massagu klesly loňské tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o zhruba třetinu na 143,67 milionu korun. Loňskou ztrátu bílovecká firma uhradí ze zisku minulých let. Vyplynulo to z dnešního jednání valné hromady společnosti.

Loňské hospodaření Massagu poznamenal hlavně pokles poptávky po všech typech výrobků. Nejvyšší, až osmdesátiprocentní propad zaznamenala výroba přepravních vozíků a klecí, které Massag dodává například obchodním řetězcům. "Rok 2009 byl pro nás naprosto tragický," řekl ČTK generální ředitel a předseda představenstva Massagu Petr Jaroš.

Dopadům krize společnost čelila výrazným omezením všech nákladů - osobní náklady snížila měsíčně o zhruba půl milionu na 3,5 milionu Kč. Během loňského roku postupně propustila kolem 50 zaměstnanců, což byla zhruba čtvrtina. Úsporná opatření se dotkla i mezd, které podle informací ČTK klesly některým zaměstnancům o pětinu na 10.000 Kč.

Zkrácená pracovní doba pokračuje v Massagu i letos. Zaměstnanci pracují buď od pondělí do čtvrtku, nebo denně šest hodin místo původních 7,5 hodiny. "V rámci restrukturalizace pokračují redukce, slučují se funkce a propustili jsme několik dalších zaměstnanců. Když se ale bude dařit, můžeme do zakázkové výroby přijmout na dvě desítky lidí," dodal Jaroš.

Podle něho by se letos mohl Massag dostat z červených čísel a dosáhnout provozního hospodářského výsledku dva miliony korun při tržbách nad 160 milionů Kč. Massag pokračuje ve výrobě klasických sponek, hřebíků i oděvního kování. "V povrchových úpravách se držíme zuby nehty," dodal Jaroš.

U přepravních vozíků a klecí se Massagu podařilo získat už loni nové zakázky na tuzemském, ale i francouzském trhu - ten nyní představuje dvacetiprocentní podíl na celkovém obratu. Klíčovým zákazníkem je pro Massag obchodní řetězec Tesco. Massag bude i letos pokračovat ve výrobě součástí pro sekačky na trávu, které od loňského roku dodává americké společnosti Briggs&Stratton.

Valná hromada dnes také odvolala člena tříčlenné dozorčí rady Zdeňka Jabůrka na jeho žádost. Zároveň místo něho zvolila Daniela Hampla, kterého navrhla dozorčí rada. "V jeho (Hamplově) nepřítomnosti o něm nebudeme sdělovat žádné informace," řekl ČTK předseda dozorčí rady David Lička. Třetím členem rady je Marie Nedvídková.

Firmu se základním kapitálem 172,5 milionu korun ovládají podle dostupných informací čtyři akcionáři, kteří jednají ve shodě. Zbývajících 17 procent akcií by mělo patřit společnosti Hullenberg Holand Holding. Firma podniká pod svou obchodní značkou více než 140 let. Akciová společnost vznikla v roce 1990 jako nástupce firmy Koh-i-noor Bílovec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK