Ekonom: Mariánský most zůstává městu, stát na odkup nemá peníze

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí n.L. 30. června (ČTK) - Ústecký Mariánský most zůstává stále v majetku severočeské metropole, ačkoliv už loni byla uzavřena smlouva, podle níž stavba měla přejít do vlastnictví státu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zatím marně hledá, z čeho dopravní dílo zaplatit. Kupní cena 95 milionů korun je pro ŘSD v době rozpočtové krize vysoká částka. Uvedl to dnes na svých webových stránkách týdeník Ekonom.

"Vzhledem k výrazně ořezaným financím teď hledáme, z čeho to uhradit. Radíme se ministerstvem dopravy i se Státním fondem dopravní infrastruktury," řekl Ekonomu.cz šéf ŘSD Alfred Brunclík. Připustil, že finanční problém může být vážnější než samotná fyzická přejímka, která už začala.

Průtahy jednání vadí ústeckému primátorovi Janu Kubatovi (ODS). "My nežijeme ve vzduchoprázdnu, víme jaká je ekonomická situace státu, ale nelze, aby se problémy státního rozpočtu opět řešily na úkor našeho města, které bylo 20 let opomíjeno," zdůraznil primátor.

Kubata uvedl, že ministr dopravy Gustav Slamečka a šéf ŘSD Brunclík slíbili, jak bude celá transakce finančně vypořádána. Stále věří, že stát bude i nadále postupovat korektně. Gentlemanská dohoda podle něj zněla tak, že 50 milionů korun dá ŘSD letos a zbylých 45 milionů doplatí příští rok.

Ústečané by se mostu, jehož provoz ročně spolyká deset milionů korun, chtěli zbavit co nejdříve, ale například bezúplatný převod odmítají. Už teď je ta cena víceméně symbolická, míní Kubata. Připomněl, že město do výstavby v 90. letech investovalo zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Mariánský most se slavnostně otevřel v roce 1998 po pěti letech výstavby. V roce 1999 byl vybrán mezi deset nejkrásnějších staveb světové architektury 90. let, kde byl využit železobeton. Zařadil se tak mezi skvosty jako Guggenheimovo muzeum v Bilbau, londýnský Dóm tisíciletí a mrakodrapy Twin Towers.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK