Pražská burza po datech ze zámoří oslabila o 0,88 procenta

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Pražská burza dnes po datech ze zámoří oslabila, hlavní index PX odepsal 0,88 procenta na 1103,9 bodu. Na poklesu burzy měly největší podíl oba bankovní tituly a také akcie mobilního operátora Telefóniky O2. Silně naopak rostly cenné papíry technologické firmy KIT digital, vyplývá z výsledků burzy.

"Evropské burzy dopoledne korigovaly úterní ztráty, optimismus však zchladila data z amerického trhu práce. Soukromý sektor vytvořil méně pracovních míst, než čekali i ti největší pesimisté mezi analytiky," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Trh byl negativně ovlivněn také úterním výprodejem v zámoří, dodal Josef Kohout z Patria Finance.

Pod největší prodejní tlak se podle Josefa Dudka z Fio banky dostal bankovní sektor. Akcie Komerční banky si pohoršily o 2,86 procenta na 3400 korun. Cenné papíry rakouské Erste Bank zlevnily o 1,90 procenta na 672,90 koruny.

Cena akcií Telefóniky O2 se snížila o 1,21 procenta na 409 korun. Úterní pokles o téměř 12 procent částečně korigovaly akcie KIT digital, které stouply o 5,39 procenta na 195 korun. Větší poptávka byla podle Kohouta patrná u akcií tabákové společnosti Philip Morris, které zpevnily o více než čtyři procenta na 8745 korun.

Aktivita byla o něco vyšší než v předchozích dnech, upozornil Kohout. Objem obchodů ve SPAD dnes dosáhl téměř 1,482 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle Patria Online 1,477 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK