Ode dneška musí být biovýrobky v EU označovány novým logem

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Čeští výrobci bioproduktů budou, stejně jako jejich kolegové ze zemí Evropské unie, od dnešního dne muset povinně označovat všechny balené výrobky novým evropským logem. Vedle unijního loga budou moci výrobky nést také národní či soukromé značky jako doposud. Na produktech ekologického zemědělství certifikovaných v České republice se tak i nadále bude objevovat také takzvaná biozebra, jak se říká tuzemskému grafickému znaku pro biopotraviny.

Logo s evropskými hvězdami seskupenými ve tvaru listu na zeleném pozadí má symbolizovat přírodu a Evropu. Zástupci Evropské unie si od něj slibují především lepší orientaci spotřebitelů v nabídce ekologických produktů. Bioprodukty dovezené ze zemí mimo EU nebo na území unie pouze balené novým logem označeny být nemusí.

Označovat je dosavadním evropským logem, používaným od konce 90. let 20. století, bylo dosud dobrovolné. Protože se ale v každé zemi zároveň používají jiná národní, regionální a soukromá bio loga, bylo rozpoznání produktů ekologického zemědělství od konvenčních často problematické.

Spolu s jednotným logem se na obalech výrobků bude nově povinně objevovat také údaj o původu surovin, ze kterých se produkt skládá. V případě surovin pocházejících výhradně ze států EU budou obaly výrobků označovány textem "zemědělská produkce v EU". V případě surovin pocházejících z třetích zemí budou produkty označovány "zemědělská produkce mimo EU". Aby mohl být výrobek logem označen, musí minimálně 95 procent surovin, z nichž je vyroben, pocházet z ekologického zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK