MF zveřejnění rozpočet ke konci června, dle Janoty deficit 60 mld

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Ministerstvo financí dnes zveřejní výsledky hospodaření státního rozpočtu ke konci června. Podle ministra financí Eduarda Janoty deficit rozpočtu klesl na zhruba 60 miliard z květnových více než 95 miliard korun. Důvodem lepšího výsledku jsou mimo jiné příjmy z daní od podniků, uvedl ve středu Janota.

Květnový schodek 95,4 miliardy korun je nejhorším výsledkem za dobu existence České republiky. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 162,9 miliardy korun.

Pro příští rok chce nový premiér Petr Nečas deficit rozpočtu zhruba 135 miliardy korun, což by mělo odpovídat 3,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vláda chce ušetřit 54 miliard Kč, na rozpočtu koalice dosáhla shody, řekl Nečas ve středu.

Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnou platy pedagogů v regionálním školství. Jinak se bude podle Nečase spořit v provozních, kapitálových i sociálních výdajích. "Pracujeme s návrhem, který nepočítá se zvýšením nižší sazby daně z přidané hodnoty," uvedl Nečas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK