Čína údajně částečně blokuje vyhledávač Google

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. července (ČTK) - Americká společnost Google tvrdí, že Čína částečně blokuje jeho internetový vyhledávač. Google po zhruba čtvrt roce přestal uživatele z pevninské Číny automaticky přesměrovávat na svůj necenzurovaný server v Hongkongu a znovu zprovoznil svůj původní čínský web google.cn, dal na něj však odkaz i na hongkongský server. Čína mezitím zvažuje, zda Googlu znovu obnoví licenci.

Pokud chce uživatel z pevninské Číny vyhledat přes Google nějaké slovo, nečiní mu to potíže. Problémy ale podle Googlu nastávají ve chvíli, kdy uživatel použije funkci Google Suggest. Ta hned při zadávání dotazu nabízí možné výsledky vyhledávání.

"Zdá se, že dotazy na vyhledání hesla, které nabízí Google Suggest, jsou pro uživatele z pevninské Číny blokovány," uvedla podle agentury AP mluvčí Googlu Jessica Powellová. "Běžné vyhledávání bez nápovědy není ovlivněno," dodala.

Vztahy mezi Googlem a čínskými úřady jsou od začátku letošního roku značně napnuté. Google totiž v lednu oznámil, že už se dál nehodlá řídit čínskými zákony, které Googlu mimo jiné ukládají povinnost filtrovat výsledky vyhledávání. Google vždy tvrdil, že rozhodnutí se opírá o jeho zásady, kritici Google ale poukazovali na to, že podnik jen může maskovat neúspěšný boj s čínským konkurentem Baidu.

V březnu se Google rozhodl čínský web odstavit a uživatele z pevninské Číny automaticky přesměrovávat na svůj necenzurovaný web v Hongkongu. Tím si ale proti sobě postavil čínské úřady a Peking následně Googlu pohrozil, že mu neprodlouží licenci. Google tedy přestal uživatele automaticky přesměrovávat, nicméně na svůj čínský web přidal link na web do Hongkongu. Je tedy otázkou, zda Peking na kosmetickou změnu přistoupí.

Každý webový portál, který je provozován z čínského území, musí mít licenci jako poskytovatel internetového obsahu (ICP). Tu uděluje tamní ministerstvo průmyslu a informačních technologií a licence se obnovuje každý rok. Google může v rámci současné licence v Číně působit do roku 2012, na středu ale připadla každoroční obnova licence. Úřady zatím v této věci žádné rozhodnutí nevydaly, státní tisková agentura Nová Čína ale uvedla, že rozhodnutí se očekává brzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK