Euro opět padá na rekordní dno k franku po PMI Číny

01.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


TOKIO, 1.července (Reuters) - Euro ve čtvrtek spadlo na čerstvé rekordní dno k franku a oslaboval také australský dolar, když nečekaně slabé...

...údaje o průmyslové aktivitě Číny prohloubily pochybnosti o síle globálního oživení.

Čínská data spustila výprodeje výnosnějších měn. Volatilitu podle jednoho z dealerů zvýšila nízká likvidita a sázky krátkodobých spekulantů na euro vůči franku a australský dolar proti jenu.

Čínský index nákupních manažerů (PMI) v červnu klesl na 52,1 bodu z květnových 53,9 bodu, zatímco analytici oslovení Reuters čekali snížení pouze na 53,1 bodu <CNPMIB=ECI>.

Index se sice udržel nad hranicí 50 bodů, jež odděluje růst od smrštění v sektoru, ovšem zpomalení tempa expanze vyvolalo obavy, že ve druhém pololetí může dojít k výraznějšímu zbrzdění.

"Čínský PMI byl posledním z faktorů, kvůli nimž nejsou investoři ochotni riskovat," uvedl Hideki Amikura, zástupce ředitele devizového obchodování z Nomura Trust and Banking.

Euro v 9:10 klesalo o 0,2 procenta na 1,2210 dolaru <EUR=>.

K franku se jednotná měna propadla až na úroveň 1,3074 <EURCHF=>, nejníž od svého zavedení v roce 1999.

Australský dolar oslaboval o 0,5 procenta na 0,8355 dolaru <AUD=> poté, co sklouzl až na denní minimum 0,8317 dolaru.

Australská měna umazala část ztrát poté, co list Sydney Morning Herald citoval informované zdroje, že australská vláda a hlavní těžební společnosti mají blízko k rámcové dohodě o těžební dani. [ID:nSGE66007L]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK