Co týden dal

22.11.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Světové dění v tomto týdnu se kryje s děním u nás doma. Zasedání NATO je celosvětově tak sledovanou událostí, že jiné dění je zcela v pozadí. Přesto je řada událostí, které stojí za povšimnutí:

Ministři zahraničí EU se dohodli, že termín přijetí nových členů bude 1. květen 2004. Týká se to všec deseti kandidátských zemí. Příčinou tohoto rozhodnutí je odhad trvání ratifikace Smlouvy o přistoupení, která má být podepsána v dubnu. Turecký prozápadní premiér Abdullah Gül oznámil složení své vlády. Tvoří ji 24 ministrů z jeho Strany spravedlnosti a rozvoje, která má kořeny v islámu a která začátkem měsíce drtivě zvítězila v parlamentních volbách. Ve vzdálenosti cca 250 km od pobřeží Portugalska se potopil tanker, který sem byl odvlečen od pobřeží. Celé oblasti hrozí ekologická katastrofa, protože z tankeru vytékají ropné látky. Šéfové zbrojní inspekce OSN Hans Blix a Muhammad Baradej odletěli dnes ráno z Bagdádu, když se přesvědčili o připravenosti Iráku spolupracovat s nadcházející mezinárodní inspekcí iráckých zbrojních programů. V irácké metropoli nadále zůstává skupina zahraničních specialistů pověřená přípravou inspekcí, které mají být zahájeny 27. listopadu. Indonéská policie zatkla domnělého hlavního viníka atentátu na indonéském ostrově Bali, který si 12. října vyžádal přes 190 mrtvých z různých zemí. Informovala o tom agentura Reuters.V noci na pátek byl zmařen pokus o únos letadla francouzské společnosti Air France letícího z Montréalu do Paříže. Britští hasiči v pátek podruhé tento měsíc vstoupili do stávky za zvýšení platů. Příštích osm dní je bude opět zastupovat armáda, která nemá dostatečně moderní vybavení.

Posledních 7 dní u nás

Největší a nejostřeji sledovanou událostí tohoto týdne je jednoznačně zasedání NATO v Praze. Jaké informace o zasedání jsem tento týden dostali? A co dalšího se u nás za posledních 7 dní stalo?

Na 6000 policistů ze všech krajů přijelo v neděli do Prahy, aby pomohli svým kolegům zajistit bezpečnost během summitu Severoatlantické aliance. Celkem 4500 příslušníků armády bude společně s policisty zajišťovat bezpečnost summitu Severoatlantické aliance tento týden v Praze. Vláda odmítla snížení věkové hranice pro trestní odpovědnost mládeže z dosavadních 15 na 14 let, které navrhli poslanci ODS v novele trestního zákona. Kabinet tak rozhodl proto, že připravuje zákon, který tuto problematiku řeší komplexně. Zhruba půl decilitru rtuti likvidovali v neděli dopoledne hasiči v Jilemnického ulici v Ústí nad Orlicí. Rtuť byla rozlita zhruba na metru čtverečním chodníku. Nikdo neví, jak se rtuť na chodník dostala. Neznámí pachatelé ohrožují pár dnů před summitem NATO bezpečnost pražských železnic. Na kolejích v Praze 9-Kyjích zneškodnil policejní pyrotechnik funkční nástražný výbušný systém. Plzeňský krajský soud dnes osvobodil bývalého šéfa plzeňské Škodovky Lubomíra Soudka. Žalobce ho vinil z toho, že uzavíral smlouvy o půjčkách a podepisoval směnky, které byly nevýhodné pro společnost Škoda a zvýhodňovaly jeho soukromou firmu NERo. Severoatlantická aliance se rozšíří o sedm bývalých komunistických zemí, z nichž tři jsou někdejší republiky Sovětského svazu. V den zahájení pražského summitu Severoatlantické aliance vrcholí bezpečnostní opatření, doprava v hlavním městě je omezena. Americké stíhačky donutily ve středu večer v Pardubicích přistát letadlo TU-154 s kazašským ministrem obrany na palubě, který letěl do Prahy na summit NATO. Ve čtvrtek krátce před 21:00 začalo hořet v provozu umělých pryskyřic ústecké Spolchemie.

Posledních 7 dní na našem serveru

Největší novinkou tohoto týdne je spuštění nové soutěže "Světem Financí za 30 dní", která trvá od 20.11. do 20.12.2002. Hlavní cenou je špičkový data-video projektor. Více informací naleznete zde, nebo zde. Soutěžit může pouze registrovaný uživatel. Zaregistrovat se můžete zde. Registrace Vám přinese řadu dalších výhod. Sbírejte body a vyberte si cenu!

Nezapomeňte na naší novou pravidelnou rubriku Finanční triky, kde jsme pro vás  tento týden připravili dalších 5 článků se společným tématem: Praktické kalkulátory pro vás.  V jednotlivých článcích vás seznamujeme s kalkulátory, které nejdete na stránkách www.finance.cz.

Na stránkách kapitalovytrh.finance.cz a ekonomika.finance.cz jsou pro Vás připravené nové anketní otázky. Jestli máte zájem stát se spoluautory serveru, odpovězte na anketní otázky. Můžete být také vylosováni a vyhrát tak pěknou cenu!

Velké množství informací o Evropské unii vám může nabídnout tato naše stránka. Každý den pro Vás také připravujeme na domovské stránce aktuální ČLÁNEK DNE.

V sekci Bydlení najdete nového Rádce, tentokrát s názvem: Co dělat, když chcete předčasně splatit část nebo celou výši hypotečního úvěru? Najdete v něm informace, kdy je nejvhodnější doba tuto mimořádnou platbu udělat.

Anketa

Anketa tohoto týdne se nemohla netýkat probíhajícího zasedání severoatlantické aliance, která právě dnes vrcholí v Praze. Tato demokratická, ale přitom vojenská organizace učinila řadu rozhodnutí, která jsou pro bezpečnost v Evropě ale i ve světě nesmírně důležitá. Velké obyvy panovaly především v souvislosti s hrozbou teroristických útoků. Nepřítel všech je jasný: TERORISMUS.

Se samotným zasedáním u nás souvisí i přínosy, které takový velký kongres může pro ČR mít. Vás, našich čtenářů jsme se ptali, jestli bude mít ČR prospěch ze zasedání NATO. Odpovědi jsou velice vyrovnané:


Ano, je to velká čest i odpovědnost
Ano, i ekonomické přínosy budou veliké
Ne, jen velké náklady a zdemolované ulice

Názory jsou rozděleny netradičně velmi přesně na dvě skupiny. Jednak to jsou příznivci a jednak odpůrci NATO. I to se dá z ankety vyčíst. Jen malé procento zastává názor, že zasedání bude mít i přínosy ekonomické.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU