VERZE 2-Průmyslový sektor eurozóny v červnu zpomalil růst -PMI

01.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, citaci, PMI jednotlivých...

...zemí)

LONDÝN, 1.července (Reuters) - Průmyslová aktivita eurozóny v červnu rostla nejpomaleji za čtyři měsíce, ukázal čtvrteční zpřesněný průzkum, jenž tak potvrdil předchozí rychlý odhad.

Index nákupních manažerů (PMI) eurozóny se podle průzkumu společnosti Markit snížil na 55,6 bodu z květnových 55,8 bodu. Ukazatel nicméně setrval devátý měsíc v řadě nad hranicí 50 bodů, jež odděluje celkový růst od poklesu průmyslové aktivity.

Index zpracovatelské výroby byl nepatrně revidován na 57,2 bodu z 57,3 bodu, jež uváděl rychlý odhad z druhé poloviny června, ovšem stále se zvýšil oproti květnovým 56,8 bodu. To podle údajů Markit znamená nejrychlejší průměrný čtvrtletní růst průmyslové výroby od třetího kvartálu 2006.

Společnost Markit dále uvedla, že v červnu nejvíce rostla produkce kapitálových statků a polotovarů. Výroba spotřebního zboží zesílila pouze mírně, což odráží vlažnou poptávku spotřebitelů.

"Druhý kvartál zřejmě představuje vrchol tempa růstu průmyslové produkce, neboť v příštích měsících expanze zpomalí," uvedl Chris Williamson ze společnosti Markit.

Data pocházejí od nákupních manažerů ze zhruba 3000 podniků v osmi zemích eurozóny, jež tvoří přibližně 92 procent aktivity měnové unie.

Údaje zveřejněné krátce předtím ukázaly, že průmyslová aktivita v Německu v červnu rostla stejným tempem jako v květnu a nejvíce ze čtyř největších ekonomik bloku.

Průmyslový sektor Francie v červnu expandoval nejpomaleji za šest měsíců. Průmyslová aktivita Itálie mírně zrychlila růst, zatímco španělský průmysl zpomalil expanzi druhý měsíc v řadě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK