ČSRES: Stát by měl zakázat sluneční elektrárny na "zelené louce"

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Stát by měl podle Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností (ČSRES) ještě letos zakázat výstavbu fotovoltaických elektráren na "zelené louce". Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel provozovatele přenosové sítě ČEPS Petr Zeman. Rostoucí příspěvky na neregulované obnovitelné zdroje prý zatěžují rozpočty distributorů elektřiny.

Sdružení tvrdí, že letošní rychlý růst instalovaného výkonu slunečních elektráren nebude pokryt příspěvkem na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů. Část příspěvku tedy údajně budou muset hradit z vlastních zdrojů distribuční firmy. Ty jsou podle zákonů povinny zajistit výplatu podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

"Neočekávané náklady povedou k deficitu rozpočtů distributorů, kteří v důsledku toho budou muset omezit prostředky vyhrazené na provoz a investice do sítí," uvedl člen správní rady sdružení Jan Kanta.

Stát by měl podle ČSRES zakázat prostřednictvím novely zákona stavbu slunečních elektráren na "zelené louce", ne na budovách.

Sdružení navrhuje i další opatření. "Prostředky na podporu obnovitelných zdrojů, včetně zdrojů fotovoltaických, by měly být mimo plateb za elektřinu získávány i z jiných plateb, buď rozšířením příspěvku na jiné druhy energie jako je teplo, uhlí či plyn, nebo rozšířením takzvané ekologické daně i na plynná a pevná paliva," dodal Kanta

Do konce května bylo v Česku podle ČSRES instalováno celkem 731 MW ve větrných a fotovoltaických zdrojích. Do konce roku 2010 může číslo vzrůst až na 2952 MW.

ČSRES sdružuje provozovatele regionálních distribučních soustav. Členy jsou ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, Pražská energetika distribuce a provozovatel národní přenosové soustavy ČEPS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK