Evropské akcie klesají v obavách o čínský růst

01.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 1.července (Reuters) - Evropské burzy ve čtvrtek dopoledne prošly klíčovou podpůrnou hladinou a klesaly již sedmou z posledních osmi...

...seancí poté, co vlažné údaje o čínské ekonomice přiživily obavy o globální zotavení.

Pod tlakem se ocitly zvláště akcie na španělské burze, jejíž index IBEX <.IBEX> ztrácel 2 procenta před aukcí pětiletých státních dluhopisů a po varování agentury Moody's, že by mohla snížit hodnocení závazků země ze Aaa. [ID:nLDE660051]

Pětileté pojistky proti nesplácení španělského státního dluhu (CDS) podle údajů společnosti Markit vzrostly o 10 bazických bodů na 270 bps.

Index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> během první seance po skončení neutěšeného druhého kvartálu ve 12:05 klesal o 1,35 procenta na 980,07, když předtím oslabil až na 975,98 bodu, nejnižší úroveň za tři týdny.

Index evropských blue chips Euro STOXX 50 <.STOXX50E> klesal o 1,16 procenta na 2543,45 bodů poté, co prolomil klíčovou technickou hranici podpory, a naznačil tak možnost dalších ztrát. Další významnou podpůrnou hladinou je letošní minimum 2448,10 bodu, na něž ukazatel klesl koncem května.

Také širší index amerického akciového trhu S&P 500 <.SPX> se ve středu propadl pod klíčovou technickou úroveň, a sice pod hranici 1040 bodů, nad níž se držel od února. Také tento pohyb naznačuje, že by v příštích měsících mohl přijít další významný pokles.

Čtvrteční údaje z Číny ukázaly, že růst tamního průmyslového sektoru v červnu zpomalil s tím, jak čínská vláda zakročila proti přehřívání v oblasti realitního trhu a bankovních úvěrů. [ID:nLDE660018]

"Růst v Asii představuje motor světové ekonomiky, takže jestliže Číně dochází dech, není to dobrý signál. Trh měl o globální ekonomice pochybnosti a tyto údaje je potvrzují," řekl Jacques Henry, analytik z Louis Capital Markets.

"Spolu se slabými údaji přicházejícími ze Spojených států jsou lidé stále nervóznější kvůli riziku nové recese."

Akcie důlních společností, jež na čínská data reagují nejcitlivěji, klesaly spolu s cenami kovů. Firmy Xstrata <XTA.L>, BHP Billiton <BLT.L> a Rio Tinto <RIO.L> ubíraly 0,9 až 2,7 procenta.

Akcie bank, jež ve čtvrtek čeká splacení nouzových půjček Evropské centrální bance v objemu blížícím se půl bilionu eur, také ztrácely. Crédit Agricole <CAGR.PA>, BBVA <BBVA.MC> a Banco Popolare <BAPO.MI> klesaly o 1,1 až 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK