Export v Pardubickém kraji loni klesl téměř o desetinu

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 1. července (ČTK) - Firmám v Pardubickém kraji loni klesly příjmy z vývozu téměř o desetinu. Zatímco předloňské tržby činily téměř 189 miliard korun, loni klesly zhruba na 171 miliard korun. Do výsledků podniků se promítla hospodářská krize. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

"Myslím, že loni dosáhl export svého dna, letos budou výsledky lepší. Firmy, které se orientují jen na tuzemský trh, budou mít ještě problémy," řekl ředitel hospodářské komory v Pardubickém kraji Roman Sodomka.

Díky vývozcům s mnohamiliardovými obraty měl Pardubický kraj druhé nejvyšší tržby v přepočtu na jednoho obyvatele, dohromady 332.000 korun. První se umístil Středočeský kraj. Celkově byl kraj v objemu tržeb čtvrtý v zemi.

Nejvíc z Pardubického kraje míří za hranice elektronika a dopravní prostředky. Exportní giganty zastupuje v kraji tchajwanská firma Foxconn a vysokomýtský výrobce autobusů Iveco Czech Republic.

Tržbami, loni přes 84 miliard korun, patří výrobce počítačových komponentů k největším v zemi. "Foxconn má teď víc zakázek a nabírá zaměstnance, začalo se to zlepšovat v druhém čtvrtletí," řekl Sodomka.

Export klesl loni ve všech krajích. Nejvýraznější byl na Vysočině, téměř o 28 procent. Největší objem tržeb z vývozu vykázaly firmy ve Středočeském kraji (přes 420 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK