Objem akciových obchodů na pražské burze letos klesl o 5,2 pct

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Objem akciových obchodů na pražské burze v letošním prvním pololetí klesl meziročně o 5,2 procenta na 218 miliard korun, ve srovnání s předchozím půlrokem byl nižší o 6,7 procenta. Vyplývá to ze statistik burzy. Aktivita investorů byla v prvních šesti měsících nízká stejně jako loni, kdy na burze za celý rok změnily vlastníka akcie za 464 miliard korun, což bylo nejméně od roku 2003.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Milana Vaníčka nelze očekávat oživení ani ve druhé polovině letošního roku. "Investoři jsou více opatrní v návaznosti na nejistotu ohledně budoucího vývoje a potenciálu dvojitého ekonomického dna, což investory limituje v rozhodování," sdělil ČTK Vaníček.

Nejúspěšnějším titulem letošního roku je zatím petrochemický Unipetrol, jehož akcie od ledna posílily o 37,8 procenta na 192,2 koruny za kus ke konci června. "Investoři po silných růstech trhů v roce 2009 hledali tituly, které neparticipovaly na tomto růstu, a Unipetrol vykázal loni právě jednu z nejhorších výkonností. Společnost se navíc letos dokázala jak na provozní úrovni tak na úrovni čistého zisku dostat do kladných čísel," uvedl analytik společnosti Fio David Brzek.

Na druhém místě je těžební společnost NWR, jejíž akcie v prvním pololetí zpevnily o 35,7 procenta na 219,3 koruny. "U NWR jsou tahounem lepšící se poptávka po železné rudě a potažmo po uhlí - výsledkem je i velmi slušný nárůst prodejních cen pro letošní rok," uvedl Vaníček.

Nedařilo se naopak oběma developerům. Nejméně úspěšným titulem systému SPAD byla společnost ECM, jejíž akcie oslabily o 46 procent na 166 korun za kus. "Vývoj trhu s realitami je závislý na vývoji ekonomiky a ten je do budoucna stále spojen s velkými otazníky. ECM je titul, který se obchoduje jen s velmi malou likviditou, a tudíž omezuje možnost investorů pro investici," řekl Vaníček.

Druhý největší pokles zaznamenalo Orco, jehož akcie oslabily o 28,1 procenta na 122,4 koruny."Orco je stále v nejistotě ohledně budoucího vývoje vlastní firmy. Problémy s dluhy a soudní kroky vůči držitelům dluhopisů pravděpodobně nepůsobí dobře na investorskou veřejnost," zmínil Vaníček.

Index PX v prvních měsících letošního roku postupně rostl až nad úroveň 1300 bodů ve druhé polovině dubna. Následně ale začal klesat a ke konci června dosahovala jeho hodnota 1103,9 bodu. Na konci roku 2009 to bylo 1117,3 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK