Pravidelné vlaky z Harrachova do Polska zatím jezdit nebudou

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Harrachov (Semilsko) 1. července (ČTK) - Plánované pravidelné vlaky na nedávno rekonstruované trati z Harrachova do polské Sklářské Poreby od soboty jezdit nebudou. Důvodem jsou technické a legislativní problémy v Polsku, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana Martin Sepp (ČSSD). Na trati se tak uskuteční jen v pátek prezentační jízda pro zvané. Kdy bude provoz obnoven zatím není podle Seppa jasné. Na železnici se doprava zastavila na podzim 1945.

V té době to byla jedna z nejmodernějších tratí v zemi. Zatímco na českém území z Tanvaldu do Kořenova zajišťovaly dopravu ozubnicové lokomotivy, kvůli kterým byla trať z roku 1902 před několika lety prohlášena technickou památkou, dál do Polska byla trasa elektrifikovaná. Dnes už to ale připomíná jen stožár v kořenovském muzeu. O obnovu trati usilovali starostové na obou stranách hranice od roku 1991. Slibují si od ní zlepšení přeshraničních kontaktů a rozvoj turistiky.

Trať z Harrachova do Sklářské Poreby je dlouhá zhruba 16 kilometrů, z toho asi kilometr je na českém území. Rekonstrukce stála dohromady 160 milionů korun, projekt financovala z podstatné části Evropská unie z programu přeshraniční spolupráce Cíl3 ČR-Polsko. "Česká část stála 20 milionů korun, z toho zhruba 85 procent zaplatila Evropská unie," řekl už dříve ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Na trati by mělo jezdit pět párů vlaků o víkendech a čtyři páry ve všední dny. Dopravu na trati Kořenov - Sklářská Poreba mají na české straně zajišťovat Viamont a v Polsku regionální dráhy. Liberecký kraj zaplatí letos za půlroční provoz na svém území dva miliony korun. Smlouvu s dopravcem nedávno schválili krajští radní, zjistila ČTK na internetových stránkách kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK