Americký průmysl v červnu dál rostl, avšak pomalejším tempem

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Americký zpracovatelský průmysl v červnu rostl již jedenáctý měsíc za sebou, jeho růstové tempo se však zpomalilo výrazněji, než se čekalo. Index průmyslové aktivity založený na průzkumu u nákupních manažerů firem klesl o 3,5 bodu na 56,2 bodu, oznámil dnes Institut řízen dodávek (ISM).

Ekonomové podle ankety agentury Reuters v průměru odhadovali, že index ISM klesne jen na 59 bodů. Ukazatel průmyslové aktivity vykázal zpomalení růst druhý měsíc po sobě. Zůstává však zatím bezpečně nad klíčovou hranicí 50 bodů, nad níž je pásmo růstu, zatímco nižší hodnota naopak signalizuje pokles v sektoru.

Průmyslový sektor je již zhruba rok jedním ze světlých míst americké ekonomiky. Jeho růst táhne zejména to, že firemní sektor si po hluboké hospodářské recesi doplňuje zásoby a nahrazuje stará zařízení.

Index nových zakázek, který naznačuje budoucí vývoj v sektoru, se propadl o více než sedm bodů na 58,5 bodu. Ukazatel zaměstnanosti se snížil o dva body na 57,8 bodu. Výrazně klesly také složky cen, exportu a produkce.

Růst ve zpracovatelském průmyslu se nyní zpomaluje i jinde ve světě. Dnešní údaje ukázaly červnový útlum tovární aktivity v Číně a mírné oslabení podobného indexu v zemích eurozóny i v Británii. Globální indec nákupních manažerů, který sestavuje banka JPMorgan, za červen klesl o dva body na 55 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK