Dolar po statistice z USA a Číny klesá

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. července (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích klesá. Přispěla k tomu statistika z Číny a z USA, která mezi investory vyvolala nejistotu ohledně síly globálního ekonomického oživení. Euru pomohl tendr Evropské centrální banky, který zmírnil obavy o situaci bank v eurozóně.

V 17:35 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 2,02 procenta na 1,2480 USD a k jenu vzrostlo o 0,84 procenta na 109,01 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 1,17 procenta na 87,33 JPY, když během dne se propadlo až na 87,11 JPY.

"Slabší údaje o průmyslu z Číny, než se čekalo, rozdmýchaly obavy o vyhlídky třetí největší ekonomiky světa a pohonu globálního oživení," uvedl hlavní analytik Commonwealth Foreign Exchange Omer Esiner. "Na rozdíl od dolaru jen těžil z neochoty investorů riskovat a stoupl vůči dolaru na nejvyšší hodnotu za sedm měsíců."

Růst čínského průmyslu podle indexu nákupních manažerů v červnu zpomalil a ekonomika už patrně pociťuje snahu vlády ochladit trh nemovitostí. Index za červen klesl na 52,1 bodu z květnových 53,9 bodu. Ekonomové v anketě agentury Reuters čekali, že indikátor oslabí pouze na 53,1 bodu.

Ke ztrátám dolaru vůči jenu přispěly i zprávy z USA o zpracovatelském průmyslu, žádostech o podporu v nezaměstnanosti a dojednaném prodeji domů. Americký zpracovatelský průmysl v červnu rostl již jedenáctý měsíc za sebou, jeho růstové tempo se však zpomalilo výrazněji, než se čekalo. Počet smluv na koupi staršího domu klesl v květnu ve Spojených státech na rekordní minimum. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý měsíc naopak rostl.

Euru pomohly zprávy, že si evropské banky půjčily v tendru ECB méně peněz, než se čekalo. To naznačuje, že banky jsou v poměrně dobré pozici před dnešním splacením nouzových úvěrů od ECB.

Evropskou měnu podpořila i zpráva, že Madrid úspěšně prodal pětileté obligace, a to den poté, co mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zařadila rating Španělska do režimu pozorování s negativním výhledem. Rating je teď na nejvyšším možném stupni Aaa, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK