Novým vlastníkem JM-montáže je plzeňská GA Energo technik

01.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 1. července (ČTK) - Společnost Genesis Capital spravující fondy rozvojového kapitálu prodala za 143 milionů korun svůj stoprocentní podíl v brněnské JM-montáže plzeňské firmě GA Energo technik. Nový vlastníkem je jedna z předních domácích energetických firem se sedmnáctiletou zkušeností ve výstavbě vedení všech typů napětí. Obchod už schválil antimonopolní úřad. ČTK to řekl šéf Genesis Capital Jan Tauber.

"Prodej společnosti strategickému investorovi je dalším úspěchem našich fondů rozvojového kapitálu. JM-montáže se během čtyřletého manažerského působení Genesis Capital změnily z montážní firmy závislé na jednom hlavním klientovi ve společnost s dobře diverzifikovaným portfoliem činností i klientů, vlastní projekční kanceláří, a staly se také atraktivním zaměstnavatelem pro studenty," dodal.

JM-montáže se zabývají projektováním, montáží, zprovozňováním a údržbou transformoven a rozvoden pro energetiku a průmysl, k hlavním klientům patří E.ON a ČEZ. V roce 2009 měla společnost tržby 359 milionů korun a provozní zisk před odpisy 25 milionů Kč. JM-montáže vznikly v roce 1994 původně jako dceřiná společnost Jihomoravské energetiky.

"Akvizice plně zapadá do našich plánů v ČR, kde chceme být jedním z předních hráčů ve výstavbě a servisu vedení všech druhů napětí, a rozšířit portfolio služeb tak, abychom byli schopni dodávat vždy kompletní celky pro energetiku bez podílu cizích subdodávek," řekl ředitel GA Energo technik Zdeněk Židek. GA Energo je jednou z největších společností v oboru na českém trhu, kde má deset poboček.

Hlavním oborem je výstavba, projektování a inženýring rozvodných sítí bez rozdílu napětí. Zabezpečuje pohotovostní službu na zařízeních distribuční sítě v severozápadních Čechách a pohotovostní službu pro ČEZ na vedení 110 kV. Aktivní je také při budování solárních zdrojů. Specifická je výstavba náhradních přenosových cest, tedy vedení vvn na provizorních stožárech, po celé Evropě. Od konce 90. let je GA Energo technik členem německého holdingu GA. Ten působí na trhu od roku 1916, v oblasti dodávek pro energetiku zaměstnává přes 6000 lidí a má obrat tři miliardy eur (kolem 77 miliard korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK