Akciové indexy v USA dopoledne přidaly přes jedno procento

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. července (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, který průběžně činil až 1,5 procenta, těsně před polednem newyorského času se ale části zisků vzdaly. Trh se po neúspěšném úterním pokusu opět snaží zpevnit a investoři měli zájem hlavně o akcie bank. Těm pomáhá lepší výhled finančního domu State Street.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9859 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o téměř 1,2 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil v podobném rozsahu a dostal se na 1040 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 1,1 procenta na 2117 bodů.

Finanční ústav State Street nastínil výhled provozního zisku za druhé čtvrtletí, který byl nad odhady analytiků. Akcie banky díky tomu zpevnily skoro o deset procent a táhly vzhůru celý bankovní sektor. Bankovní index KBW tak v poledne připisoval asi 1,8 procenta.

"Výhled zisku od State Street je jedním z klíčových faktorů, které dnes trhu citelně pomáhají k růstu," podotkl analytik finanční společnosti MF Global Nick Kalivas. Investoři podle něj také začínají měnit složení portfolií, aby se připravili na výsledkovou sezonu. Ta se naplno rozjede v průběhu týdne.

Wall Street tento týden nezačal dobře, po pondělním svátku sice v úterý zahájil silným růstem, postupně ale většinu zisků smazal a uzavřel pouze s mírným růstem. Investoři na jednu stranu od předních firem čekají solidní hospodářské výsledky, na stranu druhou se obávají zpomalení hospodářského růstu.

Index S&P 500 od svého letošního maxima z 23. dubna klesl už zhruba o 15 procent, od začátku roku ztrácí asi 7,5 procenta. Prodejní tlak zesílil až v posledních týdnech, kdy se začaly objevovat náznaky, že pomaleji poroste také americká ekonomika. Například analytici UBS z toho důvodu snížili cíl pro index S&P 500 na konec letošního roku z 1350 na pouhých 1150 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK