Total koupí kanadskou UTS, platí dvakrát tolik co nabízel dřív

07.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Calgary/Paříž 7. července (ČTK) - Francouzský ropný koncern Total koupí za 1,5 miliardy kanadských dolarů (asi 1,42 miliardy USD; 28,8 miliardy Kč) kanadskou společnost UTS Energy, který se specializuje na těžbu ropy z živičného písku. Total za kanadský podnik nabídl asi dvakrát tolik co před rokem a půl, kdy o firmu poprvé projevil zájem.

Total za jednu akcii UTS zaplatí 3,08 USD, což je o 46 procent víc, než činila úterní cena akcie na burze v Torontu. Investoři ale získají i podíl na vybraných aktivech podniku, takže kurz jedné akcie dnes vzrostl skoro o 66 procent a dostal se na téměř dvouleté maximum 3,50 CAD.

Nabídka představuje snahu dalšího velkého koncernu z odvětví těžby ropy zajistit si podíl na těžbě z kanadských živičných písků. Těžba z těchto ložisek je sice náročnější a dražší, při současných tržních cenách ropy se ale velmi vyplácí.

Total v lednu 2009 nabídl za jednu akcii UTS Energy 1,30 USD a v březnu téhož roku nabídku zvýšil na 1,75 CAD. Pokud nyní půjde vše podle plánu francouzského podniku, dostane se Total k nejcennějšímu majetku kanadské firmy, a sice k 20procentnímu podílu v perspektivním projektu Fort Hills v provincii Alberta.

Další aktiva UTS, včetně 50procentního podílu v projektech Frontier a Equinox, ale budou vyčleněna do nového podniku. Ten se zaměří na průzkum a rozvoj polí, bude se jmenovat SilverBirch Energy a vydá vlastní akcie. V tomto podniku nebude mít společnost Total žádný podíl, avšak akcionáři UTS jeho akcie dostanou.

"Tato transakce umožní akcionářům UTS okamžitě získat hotovostní prémii k současné ceně akcií a zajistí jim účast na výrazném růstovém potenciálu společnosti SilverBirch," řekl šéf UTS Energy John Watson. Total uvedl, že mu transakce pomůže upevnit a reorganizovat jeho portfolio živičných písků v Kanadě.

Akcie Totalu dnes nejprve klesaly spolu se zbytkem trhu, vedly si ale hůř než srovnatelné firmy a ztrácely až 1,6 procenta. Později se přidaly k růstu, stejně jako další akcie a hlavní indexy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK