SDA bude informovat o prodeji aut za první pololetí

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. července (ČTK) - Svaz dovozců automobilů (SDA) bude dnes informovat o prodeji automobilů v tuzemsku za první letošní pololetí. Od ledna do května stoupl prodej nových osobních aut o 12 procent na 70.488 vozů. Odbyt lehkých užitkových aut naopak za pět měsíců roku kvůli přesunu poptávky firem k osobním vozům klesl o 62 procent na 4498 aut.

Podle SDA je nárůst prodeje osobních aut stále částečně pod vlivem změny zákona o dani z přidané hodnoty, která od loňského dubna nově umožňuje firmám odpočet daně i v této kategorii. V samotném květnu byl meziroční nárůst 11,3 procenta. Nejprodávanější značkou byla Škoda a Volkswagen.

Podle informací jednotlivých firem většina automobilových značek v létě v Česku zlevnila. Akční nabídky nebo slevy se sice pohybují v řádu desítek tisíc korun, ale mnohdy jsou nižší než v minulém roce. Mezi nejprodávanějšími značkami zřejmě nejvíce zlevnila automobilka Hyundai.

Podle analytika Broker Consulting Jana Šimka je automobilový trh přesycený. "V současné době lze zájemcům o koupi nového auta doporučit: Kdo si počká, ten se dočká. Není vyloučeno, že ekonomika zažije druhou vlnu krize a ceny aut se dostanou výrazně níže než v současnosti," uvedl Podle části odborníků ale auta již příliš zlevňovat nebudou, protože marže prodejců jsou na hranici pro přežití.

SDA za celý letošní rok očekává návrat k úrovni prodejů roku 2008, tedy zhruba 200.000 osobních a užitkových vozů. Proti loňsku to představuje nárůst o desetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK