Dovoz do Německa stoupl v květnu o rekordních 14,8 procenta

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. července (ČTK) - Dovoz do Německa stoupl v květnu meziměsíčně o 14,8 procenta, což byl nejvyšší růst od znovusjednocení země. Přebytek obchodní bilance se kvůli vyššímu růstu dovozu snížil na 10,6 miliardy eur (270 miliard Kč) z dubnových 12,8 miliardy eur. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Hodnota zboží a služeb vyvezených v květnu ze země stoupla o 9,2 procenta na 80,8 miliardy eur. Dovoz činil 70,3 miliardy eur.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení přebytku na 13,5 miliardy eur. Vývoz z největší evropské ekonomiky měl stoupnout o 3,9 procenta a dovoz o tři procenta.

"Vývoz je jednoznačně pohonem německého růstu. Ale prudký nárůst dovozu trochu zastiňuje celkový obraz růstu," komentoval údaje ekonom WestLB Jörg Lüschow. Upozornil však rovněž na silné výkyvy v jednotlivých měsících. V dubnu vývoz i dovoz naopak klesaly. Výhled vývozu však i nadále zůstává dobrý. "Těžíme z rozkvětu v Asii. Pomoci by mělo i slabší euro. To je důvod, proč vývoz zůstane hlavním pilířem růstu i v roce 2011," dodal Lüschow.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK