Japonské akcie vzrostly o 2,8 procenta, jen klesl

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. července (ČTK) - Japonské akcie dnes posilovaly. Náladu na trhu podpořil příznivý výhled americké finanční společnosti State Street, který zvýšil optimismus před hlavní sezonou výsledkových zpráv a pomohl zmírnit nedávné obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu. Hlavní index Nikkei stoupl o 256,09 bodu, tedy 2,8 procenta, na 9535,74 bodu.

Společnost State Street uvedla, že její čtvrtletní výsledky budou vysoko nad současným očekáváním. To povzbudilo investory po předchozím týdnu nepříznivých ekonomických zpráv, včetně údajů o vývoji nezaměstnanosti. Posilovaly hlavně finanční společnosti. Akcie Mitsubishi UFJ Financial Group si připsaly 3,4 procenta a Sumitomo Mitsui Financial Group tři procenta. Slabší jen pak pomohl vývozcům v čele s čipovými společnostmi Advantest a Tokyo Electron a automobilkou Honda.

Euro dnes v Asii posilovalo a vůči dolaru stouplo nejvýše za dva měsíce. Euru pomohly spekulativní investice, ke kterým přispěla zpráva o růstu počtu nových pracovních míst v Austrálii. Ta poslala vzhůru australský dolar a pomohla k růstu i dalších měn vůči dolaru a jenu.

V závěru obchodování euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,2654 USD, když během dne stouplo až na 1,2688 USD. K jenu vzrostlo o 0,7 procenta na 111,63 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,6 procenta na 88,20 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK