Česká mincovna vytvořila loni rekordní zisk 75 milionů Kč

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 8. července (ČTK) - Česká mincovna loni hospodařila s rekordním ziskem 75 milionů korun, rekordní byly i tržby firmy, které vzrostly zhruba o třetinu a překročily 620 milionů korun. Důvodem byl hlavně rostoucí zájem o investice do zlata a drahých kovů, řekl dnes novinářům ředitel České mincovny Jan Vízek. V roce 2008 uskutečnila mincovna zakázky za 460 milionů korun a vykázala zisk 60 milionů korun.

Ještě před rokem byla jen divizí sklářského a bižuterního uskupení Jablonex Group. Přestože byla nejdynamičtěji se rozvíjející a vždy ziskovou částí skupiny, měla omezené rozhodovací pravomoci v oblasti finančního řízení a plánování a také v oblasti nákupu drahých kovů a prodeje.

Tíživá finanční situace, do níž se loni celá skupina Jablonex dostala dolehla i na mincovnu. "Znamenala pokles důvěry zákazníků a financujících bank," popsal loňskou situaci podniku," předseda představenstva Karel Zoubek.

Od loňského září je Česká Mincovna akciovou společností a od února letošního roku má nového vlastníka, kterým je společnost Monetica. "Vznikla jako konsorcium dvou firem, které se o koupi mincovny ucházely," řekl Zoubek, který je většinovým vlastníkem společnosti. "Byla to velmi zajímavá investiční příležitost do oboru, který nemá v České republice konkurenci," řekl Zoubek. Kolik za mincovnu Monetica zaplatila, však ani dnes neřekl.

Menšinovým akcionářem firmy je švýcarská společnost Amera, která patří mezi hlavní světové producenty střížků, jež jsou výchozím polotovarem při ražbě mincí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK