Výroba německých podniků v květnu stoupla o 2,6 procenta

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu vzrostla v květnu podle sezonně upravených údajů proti předchozímu měsíci o 2,6 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z dubnových 1,2 procenta a bylo výrazně vyšší než čekali analytici. Průmysl podpořil hlavně zpracovatelský sektor. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo hospodářství. Příznivé údaje o výrobě naznačují, že výkon německé ekonomiky za druhé čtvrtletí by mohl být silný.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení průmyslové výroby pouze o 0,9 procenta. Ministerstvo upozornilo, že růst se zlepšil ve velké části sektorů. Nadprůměrný byl v sektoru zpracování kovů a výrobě aut, kterým pomohla hlavně poptávka ze zahraničí.

Produkce ve zpracovatelském sektoru se v květnu zvýšila o 3,4 procenta. Produkce ve stavebnictví naopak klesla o 2,3 procenta a výroba energie o 3,2 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Středeční statistika ukázala, že zakázky pro německé průmyslové podniky v květnu klesly o půl procenta, od začátku roku se snížily poprvé. Většina analytiků však tento pokles považuje pouze za technickou korekci a očekává další růst zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK