Prodej aut v Rusku v červnu vzrostl o 46 pct, v pololetí o 3 pct

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. července (zpravodaj ČTK) - Ruský trh nových osobních aut a lehkých dodávek v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o tři procenta. Prodeje za červen však meziročně vyskočily o 46 procent. Uvedl to dnes před novináři zástupce koncernu Citroen v Rusku Arnaud Ribault. Podrobnější údaje má ještě dnes zveřejnit podnikatelské sdružení AEB, jehož je Ribault členem.

Na pololetním výsledku se podepsaly především slabé prodeje v lednu a únoru, od března díky spuštění programu šrotovného panuje na trhu oživení. V samotném květnu se odbyt meziročně zvýšil o 31 procent, výsledky za pět měsíců letošního roku ale ještě meziročně zaostávaly o pět procent.

Celkově by letos podle Ribaulta mohl ruský trh vzrůst o devět procent na 1,6 milionu nových aut a dodávek. Loni se prodej nových osobních automobilů v Rusku podle sdružení AEB snížil o 49 procent na 1,46 milionu vozů.

V zemi lze od počátku března při nákupu nového vozu smontovaného v Rusku získat prémii 50.000 rublů (zhruba 32.500 Kč) za odevzdání automobilu staršího deseti let. Na šrotovné byla vyčleněna částka deset miliard rublů, která by měla podpořit prodej 200.000 nových aut. Zákazníci mají na výběr více než 60 modelů, včetně škodovek z továrny v Kaluze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK