PRŮZKUM-Měny regionu za rok zřejmě zpevní k euru až o 8 pct

08.07.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ, 8.července (Reuters) - Měny střední Evropy zřejmě v průběhu příštích šesti až dvanácti měsíců zpevní vůči euru, ačkoli rizikem zůstává...

...dluhová krize v Evropě, ukázal ve čtvrtek průzkum Reuters mezi analytiky.

Pouze bezpečná koruna unikla ztrátám, jež od dubna stáhly měny v regionu dolů až o 5 procent s tím, jak obavy o rozpočty Maďarska a Rumunska zesílily vliv globálních vln averze k riziku.

Respondenti oslovení v průzkumu provedeném od pondělí do středy předpověděli slabší zisky regionálních měn k euru během příštích 12 měsíců, než očekávali před měsícem.

Nicméně do července 2011 by měny měly stále zpevnit až o 8 procent, přičemž zlotý a koruna by měly posílit nad úroveň letošních maxim.

Koruna, jež od dubna mírně vzrostla, zřejmě v průběhu příštích 12 měsíců posílí o další zhruba 4 procenta na 24,5 za euro, což je stejný odhad, jaký uváděl průzkum před měsícem. V příštích několika měsících by se však měla držet poblíž stávajících úrovní.

"Koruna prokázala odolnost vůči výkyvům spojeným se zadlužením a zůstane zřejmě nejstabilnější měnou ve střední Evropě," řekl Peter Poplawski, analytik z BGZ Bank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK