Británie nechala základní úrok na rekordním minimu půl procenta

08.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Britská centrální banka nechala základní úrok na rekordním minimu půl procenta. Rozhodnutí měnového výboru se všeobecně očekávalo kvůli riziku pomalejšího oživování ekonomiky, napsala dnes agentura Reuters.

Británie má základní úrok na polovině procenta od nejhlubšího bodu hospodářské recese z března minulého roku. Minulý měsíc ale jeden z členů výboru již hlasoval pro zvýšení sazby na 0,75 procenta, a to kvůli inflaci nad doporučeným cílem.

Banka jako obvykle nevydala k rozhodnutí žádný text a zpráva o hlasování výboru bude k dispozici až za dva týdny. Banka také nevyhlásila žádnou změnu k programu odkupu aktiv za 200 miliard liber, většinou v britských vládních obligacích, za nově vydané peníze.

Změnu sazby neočekával žádný ze 61 ekonomů, na které se Reuters obrátil. Většina nepředpokládá zpřísnění měnové politiky do poloviny příštího roku.

Inflace se v Británii drží na 3,4 procenta, tedy nad dvouprocentním limitem. Některé z faktorů, které ji v dubnu posunuly na 17měsíční maximum, včetně rostoucích cen ropy a slabšího kurzu libry, se ale nyní zvrátily, napsala agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK